Wednesday 19 March 2014

RESEPI MEMASAK BERIANI DARAT JOHOR

Pack Beriani Darat Johor
 NASI BERIANI

Bahan-bahan
  1. Beras
  2. Air (1.2 liter) (Gunakan jug sukatan air)
  3. Minyak campuran
  4. Susu campuran (dibancuh dengan air 100ml diambil dari bahan No. 2)
  5. Rempah tumis
  6. Bawang Goreng
  7. Rempah Beriani
  8. Kismis dan buah Gajus
  9. Pewarna
  10. Daun Pandan secukupnya untuk mengharumkan nasi

CARA MEMASAK

  1. Dididihkan air sebanyak 1 No.1 liter di dalam periuk 1.8 liter atau "rice cooker" 1.8 liter
  2. Masukkan bahan-bahan No. 35,6,7,8 dan 10
  3. Masukkan beras yang telah dibasuh
  4. Masukkan bahan No 4
  5. Kacau perlahan-lahan sehingga separuh kering
  6. Masukkan pewarna dan kacau
  1. Tutup rapat-rapat dan pastikan api yang kecil selama 20-30minit
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAUK BERIANI

Bahan-bahan

  1. Ayam-800gm / Daging Lembu -700gm/Daging Kambing -1kg
  2. Rempah beriani
  3. Minya campuran
  4. Bawang goreng
  5. Susu campuran (di bancuh dengan air 50ml diambil ari bahan no 6)
  6. Air - 500 ml
  7. Sos beriani Pak Ngah
  8. Kismis dan buah gajus
  9. Daun sadri,daun bawang,daun ketumbar,ada hijau dan daun pudina (jika perlu)-70gm(dihiris)
 CARA-CARANYA

  1. Ayam/Daging/Kambing dibasuh
  2. Rempah Beriani di tumis dengan minyak campuran sebingga harum baunya(periuk 1.8 liter) jangan tumis terlalu lama.
  3. Masukkan bahan no 6 dahulu dan dikuti dengan bahan no 4,5,7,8 dan 9.
  4. Apabila mendidih masukan daging ayam/daging lembu/kambing sehingga masak (daging lembu/daging kambing hendaklah direbus sehingga 3/4 masak terlebih dahulu)
  5. tentukan api yang kecil selama 20-30 minit
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DALCA SAYUR

Bahan-bahan

  1. Kacang Dal
  2. Rempah kari
  3. Air - 1000 ml
  4. Minyak masak
  5. Bawang goreng
  6. Rema Tumis
  7. Susu campuran d(Dibancuh dengan air 100 ml diambil dari bahan no 3)
  8. Daun kari
Bahan tambahan
Kacang panjang, lobak,entang,terung dan 4 biji cili merah

CARA MEMASAK

  1. Kacang dal direbus selama 30 minit dengan baki air sebanyak 900ml. Periuk jangan ditutup. Air rebusan jagan dibuang (1.8 liter)
  2. Tumiskan rempah tumis,rempah kari an daun kari sehingga arum baunya.
  3. Masukkan kacang al dengan air rebusannya dan diikuti dengan bawang goreng.
  4. Masukkan bahan no 7
  5. Masukkan sayur-sayuran
  6. Pastikan api yag kecil selama 20-30 minit.

No comments: